Voor welke dakbedekking kiest u op uw dak?

Dakbedekking Dakdekkersdenbosch

Bij de nieuw- of aanbouw van uw woning, zult u voor een bepaald type dakbedekking moeten kiezen. Er zal immers een moment komen, waarop het nieuwe dak bekleed moet worden met deze dakbedekking. Zowel voor schuine, als voor platte daken zijn er verschillende mogelijkheden op de markt. In dit artikel zetten onze dakdekkers een groot aantal van deze soorten dakbedekking voor u op een rijtje. Dit kan het makkelijker maken, om tot een weloverwogen keuze te komen!

Mogelijkheden bij een schuin dak op uw woning

Wanneer uw woning van een schuin dak is voorzien, heeft u verschillende mogelijkheden op het gebied van de dakbedekking. De meest traditionele vorm van dakbedekking voor schuine daken zijn dakpannen. Dakpannen worden van verschillende materialen gemaakt en in uiteenlopende modellen en kleuren aangeboden. Zo vindt u altijd een geschikte dakpan bij de stijl van uw woning.

Een alternatief, maar vergelijkbaar met dakpannen, is een dakbedekking met leien. Deze leien worden aangeboden als kunstleien en natuurleien. De kunstleien zijn momenteel de populairste oplossing. Deze kunstleien kunnen naar uw eigen wensen worden aangepast en zijn daarbij goedkoper dan de natuurleien.

Als derde mogelijkheid voor een schuin dak, kan een rieten dakbedekking de overweging waard zijn. Bij een rieten dakbedekking dient u echter rekening te houden met het onderhoud, wat dit kost. Daarbij gaat een rieten dak vaak niet veel langer dan 35 jaar mee. Dit maakt dat dit type dakbedekking niet heel duurzaam is.

Geschikte dakbedekking voor op een plat dak

Net als bij schuine daken, heeft u ook bij een plat dak verschillende mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor een dakbedekking van EPDM. Dit materiaal is relatief duur, maar wel ontzettend duurzaam. Het gaat doorgaans langer dan een leven mee! Ook niet onbelangrijk is het feit, dat het gebruik van EPDM u weinig onderhoud zal kosten in de toekomst. Daarbij kan er het hele jaar door over het materiaal gelopen worden. Ideaal, wanneer u uw platte dak ook als dakterras wilt gebruiken.

Mocht u een EPDM dakbedekking niet geschikt vinden, dan kan een groene dakbedekking mogelijk interessant voor u zijn. Hierbij wordt uw platte dak bedekt met een groot aantal mossen en grassen. Deze mossen en grassen bedekken niet alleen uw dak, maar zorgen ook voor het vasthouden van de warmte. Als laatste optie wordt zink vaak genoemd. Dit materiaal is eenvoudig te bewerken en kan daardoor goed naar de vorm van uw dak worden aangepast.

Platte of schuine daken zijn saai vergeleken met deze dakconstructies

Voor de constructie van een dak hoef je niet per se voor de traditionele schuine of platte daken te kiezen. Als je origineel wilt zijn dan zijn er nog veel meer opties waar je een keuze uit kunt maken. Platte of schuine daken zijn saai vergeleken met deze dakconstructies. Als je wilt weten waar we het over hebben, dan zullen we enkele voorbeelden geven in dit artikel. Wij als dakdekkers maken zelf niet dergelijke daken, maar het is wel leuk om de mogelijkheden met de constructie van een dak te bekijken. Wie weet geeft dit je inspiratie waar je uit kunt putten als het gaat om je dak op jouw woning.

Koepels

Wanneer je wilt afwijken van de traditionele keuzes voor platte en schuine daken, dan zijn koepels misschien een keuze die je kunt overwegen. Deze ronde daken zien we vaak op gebouwen in de Arabische wereld. Maar ook in Rome werden in de oudheid op deze manier daken gebouwd. Het zijn vaak de duurdere gebouwen die een koepeldak hebben. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het een onpraktische manier van bouwen is. Een koepel dakconstructie realiseren zal veel meer kosten dan een plat of schuin dak.

Punttorens

Als je naar oude dure gebouwen kijkt dan kan je hier inspiratie opdoen wat er mogelijk is op het gebied van dakconstructies. In deze tijd was geld en het aantal manuren om iets te realiseren niet zo belangrijk. Wanneer we bijvoorbeeld naar een oud paleis kijken, dan zien we dat deze geen saai plat dak hebben. In plaats daarvan is voor een dakconstructie met variatie gekozen. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat op de hoeken van de constructie een punttoren is geplaatst. Dit is een toren met een dak die in de vorm van een punt loopt.

Dakbedekking

Er zijn veel variaties als het gaat om de vorm van een dakconstructie mogelijk. Daarnaast kan je echter ook nog variëren met de dakbedekking die hierop geplaatst gaat worden. Wanneer je bijvoorbeeld voor een rieten dak kiest dan zorg je hiermee voor een bepaalde stijl. Ook hier kan je echt een originele keuze maken. Zo is bijvoorbeeld een trend die de laatste jaren aan het opkomen is; een groen dak. Op groene daken is een laag planten en mos geplaatst om als dakbedekking te dienen. Het voordeel van een groen dak is dat je hiermee ook een goede dakisolatie realiseert.

Met een gerust hart aan werkzaamheden op het dak beginnen

Werkzaamheden aan het dak van een woning hoeven niet altijd door een dakdekker uitgevoerd te worden. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor, dat woningbezitters zelf voor het vervangen van een kapotte dakpan zorgen. Ook het verwijderen van vuil, zoals takken en grote hoeveelheden bladeren, wordt vaak door mensen zelf gedaan. Zij beseffen zich helaas niet altijd, welke risico’s zij lopen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het risico van een glad dak! Je kunt uitglijden over een natte dakpan, over bladeren die aan de dakbedekking zijn blijven kleven, enzovoorts.

In dit artikel vertellen onze professionele dakdekkers meer over de mogelijke gevolgen van het uitvoeren van werkzaamheden op een dak. Ook gaan we dieper in op de voorbereidingen die je kunt treffen, om de kans op ongelukken te minimaliseren. Hoe bereid jij je voor op klussen die aan het dak moeten worden uitgevoerd?

 

Risico op ongelukken bij werkzaamheden aan het dak

Het uitglijden op een gladde dakpan of een stapeltje bladeren is slechts een van de risico’s die je loopt. Denk ook aan onverwachte weersomstandigheden, zoals harde windvlagen! De wind kan ertoe leiden, dat je plotseling uit balans raakt en valt. Ook komt het voor dat mensen onverwachts een paniekaanval krijgen, als zij op hoogte werken. Niet alleen mensen met hoogtevrees, ook mensen die hier voorheen nooit last van hebben gehad.

 

Voorbereidingen om veilig aan de slag te gaan

Om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te maken, is het raadzaam om een aantal voorbereidingen te treffen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor, dat je de werkzaamheden samen met iemand anders uitvoert. Zo kunnen jullie elkaar helpen, kan iemand de ladder vasthouden, enzovoorts. Zorg daarbij voor gunstige omstandigheden! Het is bijvoorbeeld onverstandig om in het donker aan het werk te gaan. Je overziet risico’s hierdoor minder goed, weet niet welke delen van het dak glad zijn, enzovoorts.

Tot slot is het raadzaam om de hulp van onze dakdekkers in te schakelen, als je ook maar een beetje twijfelt aan je eigen vaardigheden. Je wilt de kans op ongelukken minimaliseren, waardoor het niet altijd slim is om zonder hulp aan de slag te gaan.

Een warme, droge zomer kan gevolgen hebben voor uw dak

Als huiseigenaren zijn we vooral dankbaar voor het dak op ons huis op regenachtige dagen. Op die momenten zijn we blij om een dak boven ons hoofd te hebben, die de zware taak verricht om ons in het huis droog te houden van de regen. In de zomer verricht het dak eigenlijk nog een veel zwaardere taak. Op die zonnige dagen worden we beschermd tegen zonnestralen. Hoewel we vaak minder dankbaar hiervoor zijn, kan een warme, droge zomer ernstige gevolgen hebben voor uw dak.

Dakbedekking plat dak

Vooral een plat dak heeft het zwaar in de zomer. Het platte oppervlakte van het dak wordt vrijwel de gehele dag aan de schadelijke stralen van de zon blootgesteld. Platte daken zijn ook voorzien van een andere soort dakbedekking als schuine daken. Op een plat dak wordt in de meeste gevallen bitumen (dakleer) of EPDM als dakbedekking gebruikt. Deze materialen doen prima hun werk om het dak waterdicht te houden tijdens regenbuien. Tijdens een warme, droge zomer krijgt de dakbedekking het echter zwaar te verduren. Dit soort weersomstandigheden kan negatieve gevolgen hebben voor uw dak.

UV stralen schade

Bitumen en EPDM dakbedekking wordt vaak op platte daken gebruikt, omdat dit materiaal makkelijk is aan te brengen en prima dienst doet als waterdichte laag op het dak. Een nadeel van deze soort dakbedekking is echter dat deze niet goed bestand is tegen UV stralen. De stralen van de zon zijn schadelijk voor het materiaal. Op een warme en zonnige zomerdag zal bitumen en EPDM uitdrogen en dit kan ervoor zogen dat er kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan. Een zeer droge zomer zal daarom de levensduur van een plat dak verkorten. Uiteraard zullen de gevolgen van het jaargetijde bij de eerstvolgende regenbui duidelijk worden.

Gevolgen zomer schuin dak

Niet alleen een plat dak krijgt het tijdens een warme, droge zomer zwaar te verduren. De weersomstandigheden kunnen ook gevolgen hebben voor een schuin dak. Niet zozeer voor de dakpannen die hierop als dakbedekking worden gebruikt, maar wel voor de waterafvoer van het dak. De warmte en droogte zal bladeren en ander vuil dat in de dakgoot terecht is gekomen uitdrogen. Dit wordt door de weersomstandigheden een harde, samengeperste massa die nog maar moeilijk op te breken is. Op het moment dat het weer begint te regen kan dit voor een blokkade in de dakgoot en regenpijp zorgen en overstromingen tot gevolg hebben.

Het belang van een goed functionerende regenpijp

Dakdekkersdenbosch regenpijp

Nu dat de herfst er weer aan zit te komen is het goed om het eens te hebben over het belang van een goed functionerende regenpijp. In het jaargetijde waarin we met veel regenbuien en bladeren die van bomen afvallen te maken krijgen is dit belangrijker dan ooit. Het is daarom een goede tijd om de dakdekker in te schakelen voor de regenpijp ontstoppen. Als u dit niet doet, dan is de kans groot dat u met een verstopping te maken krijgt en de schade die hiermee gepaard gaat.

Schade door verstopte regenpijp

Het belang van de dakgoten en regenpijpen die het regenwater dat op uw dak valt op een gecontroleerde manier naar beneden afvoeren, wordt nog weleens onderschat door veel mensen. Als regenwater echter niet gecontroleerd afgevoerd wordt dan krijgt u al snel met schade te maken. Het water zal dan namelijk tegen de muren van uw woning omlaag lopen. Dit kan de voegen tussen bakstenen aantasten en u zal na verloop van tijd ook binnenshuis vochtplekken op uw muren zien verschijnen. Stroomt uw dakgoot tijdens een regenbui over door een verstopte regenpijp dan klatert het water van grote hoogte naar beneden op de grond naast uw woning. In het ergste geval kan dit een verzakking van de fundering tot gevolg hebben. Laat daarom de dakdekker op tijd uw regenpijp ontstoppen.

Regenpijp ontstoppen voor de herfst

Het ideale moment voor de regenpijp ontstoppen is net voor de herfst. Vuil dat opgehoopt is in de regenpijp zal in de zomer door hoge temperaturen zijn uitgedroogd en hierdoor is het ook hard geworden. Een dergelijke gedeeltelijke verstopping zal niet meer door regenwater wegspoelen. De kans is groot dat bladeren en ander organisch vuil tijdens de herfst ook op deze plekken ophopen en de regenpijp volledig zullen verstoppen.

Heeft een rieten dak op mijn huis enkel voordelen?

Voor woningbezitters kunnen er verschillende redenen zijn om het laten plaatsen van een rieten dak te overwegen. Een rieten dak geeft woningen bijvoorbeeld een aanzienlijk sfeervollere uitstraling! Daarbij zorgt een rieten dak voor een verbetering van de ventilatie in huis. Wat zijn echter de nadelen om de rekening mee te houden, als u voor een rieten dakbedekking op uw dak kiest? In dit artikel vertelt onze spoeddakdekker u hier meer over! Heeft u bijvoorbeeld enig idee, wat de gevolgen van scheuren in een rieten dakbedekking kunnen zijn?

 

Kans op schade aan uw houten dakconstructie

Wanneer u voor een rieten dakbedekking kiest, is het belangrijk om u te beseffen dat regelmatig onderhoud noodzakelijk is. Zou u het rieten dak niet goed onderhouden, dan zou het dak al snel beschadigd kunnen raken. Het vocht trekt steeds dieper in de rieten dakbedekking, waarna het uiteindelijk in de houten constructie van uw dak kan trekken. Dit resulteert in houtrot, wat bijzonder lastig te herstellen is. Een oppervlakkige plek houtrot zou wellicht nog hersteld kunnen worden. Naarmate de plek dieper wordt, neemt de kans toe dat een groot deel van deze houten constructie vervangen moet worden.

 

Tip: schakel bij een beginnende slijtage aan uw rieten dak onze spoeddakdekker in! De spoeddakdekker staat 24/7 voor u klaar, om de schade aan uw dakbedekking te herstellen.

 

Profiteer van een hogere isolatiewaarde

Een van de redenen om voor een rieten dakbedekking te kiezen, is de hogere isolatiewaarde die het u oplevert. Een hogere isolatiewaarde betekent dat een groter deel van de opgewekte warmte binnen uw woning blijft. Zo neemt uw energieverbruik af, wat u jaarlijks een besparing oplevert. Op deze manier kunt u de investering in uw rieten dak terugverdienen. Ook maakt een hogere isolatiewaarde het op termijn makkelijker om uw woning te verkopen.

10 tips omtrent het vervangen van daken

Het vervangen van daken is een klus, die onze dakdekkers in Den Bosch regelmatig uitvoeren bij mensen thuis. Voorafgaand aan het vervangen van daken dient men met tal van verschillende aspecten rekening te houden. Denk aan het type dakbedekking, de noodzaak van het vervangen van een dak, enzovoorts. In dit artikel geven onze dakdekkers enkele handige tips, die u hierbij kunnen helpen.

Tip 1: Schakel een professionele dakdekker in

Allereerst is het raadzaam om het vervangen van daken aan een professionele dakdekker over te laten. Een dakdekker heeft doorgaans een ruime ervaring in het vervangen van daken, waardoor de kans op complicaties minimaal is. Daarbij kan een dakdekker, zoals die van ons dakdekkersbedrijf in Den Bosch, u van passend advies voorzien over de mogelijkheden die u heeft bij een dak vervangen.

Tip 2: Laat u adviseren over de mogelijkheden

Voordat u uw dak laat vervangen, is het belangrijk om u te laten adviseren over de mogelijkheden die u heeft. Kiest u bijvoorbeeld voor een bitumen dakbedekking, of laat u een groen dak plaatsen? Bij een schuin dak heeft u de keuze tussen een dakbedekking van dakpannen, een rieten dakbedekking, enzovoorts. Ieder type dakbedekking heeft z’n eigen voor- en nadelen. Daarbij kan er een groot verschil zitten in de kosten voor de verschillende soorten dakbedekking en daken. Met een persoonlijk advies op maat kunt u een weloverwogen keuze maken.

Tip 3: Stel het vervangen van daken uit

Een dak vervangen brengt vaak hoge kosten met zich mee. Daarbij kan het vervangen van uw dak niet op ieder moment van het jaar. Het is zodoende verstandig om het vervangen van het dak zolang mogelijk uit te stellen. Dit doet u door uw dakbedekking op een regelmatige basis te laten onderhouden door een dakdekker. De dakdekker loopt de dakbedekking hierbij na op een beginnende slijtage en zal dit waar nodig direct voor u herstellen.

Tip 4: Overweeg een groen dak voor een betere isolatie

Bij het vervangen van uw dak kunt u onder meer voor een groen dak kiezen. Groene daken zijn nog niet heel populair, maar komen wel steeds meer in trek. Met een groen dak profiteert u van een aanzienlijk betere isolatie in huis. Zo neemt uw energieverbruik af, waarmee u op jaarbasis veel geld kunt besparen. Een groen dak heeft daarbij weinig onderhoud nodig.

Tip 5: Kies voor meer licht met ramen in uw dak

Als u ervoor kiest om uw dak te laten vervangen, kunt u dit combineren met een kleine verbouwing. Laat bijvoorbeeld mooie dakramen in uw dak plaatsen! Een dakraam kan vaak gekanteld worden, waardoor u op deze manier voor meer frisse lucht en meer licht in uw zolderkamer zorgt.

Tip 6: Vergroot uw ruimtes met een dakkapel

Een alternatief voor het laten plaatsen van ramen in uw dak bij het vervangen hiervan, is het laten plaatsen van een dakkapel. Met een dakkapel profiteert u enerzijds van meer licht in de ruimte en zorgt u er tegelijkertijd voor, dat er meer ruimte op zolder komt. Een dakkapel is bijvoorbeeld ideaal, wanneer u van deze ruimte een badkamer of studeerkamer wilt maken. In beide ruimtes heeft u veel licht nodig, waardoor losse ramen niet altijd volstaan.

Tip 7: Voer onderhoud aan uw dakconstructie uit

Zoals eerder al omschreven werd is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan de dakbedekking te zorgen. Door de dakbedekking regelmatig te onderhouden wordt voorkomen dat het dak al snel weer vervangen moet worden. Doordat een dak vervangen een behoorlijk ingrijpende klus is, voorkomt u de noodzaak hiervan liever voor de komende jaren. Het onderhouden van uw dak en dakbedekking kunt u aan een dakdekker van ons dakdekkersbedrijf in Den Bosch overlaten.

Tip 8: Kijk naar de mogelijkheden van zonnepanelen

Bij het vervangen van uw dak kunt u kijken naar de mogelijkheden van het gebruik van zonnepanelen op het dak van uw woning. Door gebruik te maken van zonnepanelen kunt u voortaan uw eigen energie opwekken. Dit merkt u op de jaarlijkse energierekening, die aanzienlijk lager uit zal vallen. U kunt de zonnepanelen bijvoorbeeld aansluiten op de boiler in huis. Zo zorgt u met de zonnepanelen voor warm water en het verwarmen van uw ruimtes. Doordat zonnepanelen door steeds meer aanbieders worden aangeboden, is de prijs hiervan gedaald. Dit maakt zonnepanelen ook toegankelijk voor woningbezitters met een kleiner budget.

Tip 9: Laat een berekening maken van uw energiebesparing

Wanneer u twijfelt aan de noodzaak van uw dak vervangen, kan het verstandig zijn om een berekening te laten maken. Een dakdekker kan bijvoorbeeld voor u uitrekenen wat de gevolgen kunnen zijn van het vervangen van uw dak. In het bijzonder, de financiële gevolgen hiervan. Mogelijk is het interessant om een groen dak te combineren met extra isolatieplaten aan de binnenzijde van uw dak. Welke energiebesparing levert u dit op? Op welke termijn heeft u de investering in een nieuw dak in zo’n geval terugverdiend? Enzovoorts. Het zijn vragen die bepalend kunnen zijn voor de keuze die u maakt, als u het vervangen van uw dak overweegt.

Tip 10: Voorkom lekkages door uw dak te vervangen

Tot slot is uw dak vervangen interessant, wanneer u last denkt te hebben van lekkages onder uw dakbedekking. Lekkages ontstaan bijvoorbeeld, op het moment dat er scheurtjes in uw dakbedekking ontstaan. Via deze scheurtjes sijpelt het hemelwater bij uw woning naar binnen, waar het vervolgens in uw muren en vloeren trekt. Dit zorgt voor een vervelende waterschade, waarvan het herstel vaak al snel enkele weken of zelfs maanden duurt. Uw dak vervangen voorkomt zo’n situatie! Zeker wanneer uw dakbedekking al wat ouder is, neemt de kans op lekkages onder uw dak sterk toe.

Heeft u ondanks de tips uit dit artikel nog vragen over het vervangen van daken, of specifiek het vervangen van uw dakbedekking? Neem in dat geval vrijblijvend contact met onze dakdekkers in Den Bosch op! Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden die u met uw woning heeft. Indien u direct een dak wilt vervangen, kunnen deze gespecialiseerde dakdekkers die klus voor u uitvoeren! Zo heeft u hier zelf geen omkijken meer naar en bent u verzekerd van een professionele uitvoering.

Waarom is dakonderhoud van belang?

Het onderhoud van het dak wordt door veel mensen vergeten of uitgesteld. Terwijl het juist belangrijk is dat uw dak goed wordt onderhouden. Het is wel begrijpelijk, want waarom zou u het dak onderhouden wanneer er niks lekt? In de maanden dat het slecht weer is en het veel regent kan een slecht onderhouden dak toch gaan lekken. We geven een aantal redenen waarom het onderhoud van uw dak verstandig is.

Verleng de levensduur

Allereerst kan een dakinspectie de levensduur verlengen. Uiteraard zal de levensduur door de inspectie zelf niet langer worden, maar tijdens een inspectie kunnen bepaalde problemen naar boven komen die anders niet gesignaleerd waren. Door deze problemen tijdig te verhelpen kan blijvende schade aan het dak verholpen worden, waardoor het dak hopelijk langer mee kan gaan.

Voorkom onverwachte kosten

Een ander voordeel is dat dak onderhoud onverwachte kosten kan minimaliseren. Door een dak regelmatig te laten inspecteren, weet u precies wat er aan het dak mankeert en wat in de toekomst een kostenpost kan worden. Daardoor hebt u de kans om de financiering van het onderhoud op orde te krijgen en komt u niet plots voor onverwachte kosten te staan.

Achterstallig onderhoud is duur

Een dak moet eenmaal van tijd tot tijd onderhouden worden. Doet u dat niet, dan kunt u op een gegeven moment met achterstallig onderhoud te maken krijgen. Daardoor moet het onderhoud alsnog worden uitgevoerd, maar is het onderhoud veelal duurder doordat zo lang is gewacht met het uitvoeren ervan. Bovendien kan een verzekeraar bij problemen besluiten niet uit te keren omdat het dak niet goed onderhouden is.

Zorg daarom altijd dat u het dak regelmatig laat inspecteren en onderhoud uitvoert wanneer dat nodig blijkt.

,

Wat zijn de voor- en nadelen van dakpannen?

Dakpannnen. Zo’n beetje alle daken van huizen in Nederland zijn ermee bedekt. Dit komt natuurlijk doordat wij in ons land graag huizen met schuine daken bouwen en dakpannen zijn hiervoor de meest geschikte dakbedekking. Er zijn wel andere opties beschikbaar, die soms in andere landen vaker worden gebruikt, maar vrijwel iedereen kiest in Nederland voor de oude en vertrouwde dakpan. De dakdekker is ook een groot voorstander van deze dakbedekking. Met dakpannen geniet u namelijk van een flink aantal voordelen die andere materialen niet hebben. Overigens is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn ook enkele nadelen waarmee u te maken kunt krijgen. Om u ook op de hoogte te brengen van deze informatie delen we in het volgende blogbericht de voor- en nadelen van dakpannen.

Voordelen van dakpannen

Wij als dakdekkersbedrijf moeten vooral melden dat het aantal voordelen van dakpannen groter zijn dan de nadelen. Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met de enorm lange levensduur. Afhankelijk van het materiaal is dakpannen vervangen pas na 30, 50 of zelfs nog meer jaar nodig. Gedurende deze levensduur hoeft u ook maar weinig onderhoud uit te voeren. Plaatselijke reparaties zijn door onze dakdekker makkelijk te realiseren. Het is zelfs mogelijk om exemplaren op het dak snel te verwisselen als u op een onfortuinlijke plek last van een lekkage krijgt. De zeer goede bestandheid tegen verschillende soorten neerslag en de vrieskou, waarmee we in Nederland gedurende de winter te maken krijgen, zijn enkele pluspunten. Misschien moet u enkel een keer de dakpannen reinigen om deze er weer tiptop uit te laten zien na vele regenbuien. Het laatste voordeel is het kleine effect op het klimaat dat u heeft wanneer u voor dakpannen als dakbedekking kiest.

Nadelen van dakbedekking

Zoals voor alle dingen, zijn er ook altijd enkele nadelen te herkennen. Omdat wij als dakdekkersbedrijf zo transparant mogelijk willen zijn, moeten we ook deze met u delen. Zo kan de aanschafprijs van het materiaal voor dakpannen vervangen als duur worden gezien. De lange levensduur kan dit echter weer goedmaken. Deze is te verlengen met regelmatig een keer de dakpannen reinigen. De dakpannen zorgen ook niet voor de beste isolering. Op dit gebied zijn er betere alternatieven op de markt. Een aparte laag isolatiemateriaal onder het dak is noodzakelijk. Een ander nadeel is dat u beperkt bent in uw keuzes voor verschillende kleuren en materialen. Er is wel een variatie in kleuren, maar u heeft geen oneindige keuze zoals u wel heeft bij bijvoorbeeld PVC dakbedekking.

Verschillende soorten dakbedekking op een rij

Dakbedekking heeft als voornaamste doel om het dak van een pand waterdicht te maken. Hier kunnen verschillende materialen voor gebruikt worden. De dakbedekkingsmaterialen verschillen per type dak. Zo worden er bijvoorbeeld andere materialen gebruikt voor het waterdicht maken van een schuin dak als een plat dak. Om een goed overzicht te krijgen van de materialen waaruit u kunt kiezen voor de bedekking van een dak, zet de dakdekker Den Bosch enkele verschillende soorten dakbedekking op een rij. Hierin maken we onderscheid tussen schuin aflopende daken en platte daken.

Dakbedekking voor schuine daken

Woningen in Nederland zijn meestal voorzien van schuin aflopende daken. Een schuin dak heeft als voordeel dat regenwater door de hoek van het dak van nature al naar beneden wegloopt. Dit wordt opgevangen door een dakgoot en verder naar beneden afgevoerd via een regenpijp. De meest voorkomende dakbedekkingssoort voor schuine daken zijn dakpannen. Deze dakpannen kunnen zowel uit klei als beton vervaardigd zijn. Andere opties voor de dakbedekking van een hellend dak zijn: riet, leien, aluminium, koper en zink. Iedere materiaalsoort heeft specifieke eigenschappen en levensduur. Ook de prijzen zijn uiteraard per dakbedekkingsmateriaal verschillend.

Dakbedekkingsmaterialen platte daken

De dakbedekking voor een plat dak moet andere eigenschappen bezitten als de materialen die voor de bedekking van schuine daken wordt gebruikt. Een belangrijk verschil is dat het regenwater niet snel van platte daken af zal lopen. Het materiaal dat voor de dakbedekking wordt gebruikt moet daarom voor langere tijden tegen water bestand zijn. Vaak wordt voor deze daken ook gekozen voor een goedkoper materiaal dat makkelijker is aan te brengen. Platte daken zien we namelijk het meest op bijgebouwen als garages en schuren. Bitumen of dakleer is een veel gekozen optie als dakbedekkingsmateriaal op een plat dak. Andere opties zijn: EDPM en PVC. Een alternatieve keuze is een groen dak.