De risico’s van het dakdekkersberoep

Dakdekker risico's
Nieuws

Dakdekker is een beroep dat met de nodige risico’s komt. Het mag duidelijk zijn dat u als dakdekker geen hoogtevrees moet hebben. In veel gevallen moet u namelijk op een grote hoogte werken. De werkplek komt met het risico om naar beneden te vallen. Uiteraard worden hier wel de nodige voorzorgsmaatregelen voor getroffen. Zo zal een dakdekker bijvoorbeeld enkel op een dak werkzaamheden verrichten wanneer hij of zij in een veiligheidsharnas zit. Toch blijft het risico om naar beneden te vallen altijd bestaan. Bovendien zijn er nog meer dakdekkersberoep risico’s.

Risico op brandwonden

Een dakdekker werkt met verschillende soorten dakbedekking. Op een schuin dak van een huis worden in de meeste gevallen dakpannen gebruikt om het dak te bedekken. Voor platte daken valt de keuze voor dakbedekking meestal op bitumen. Dit materiaal dat ook wel dakleer wordt genoemd wordt aangebracht door het met een gasbrander te verwarmen. Dit is nodig om de bitumen soepel te maken zodat het strak op het platte dak gelegd kan worden. Het werken met een gasbrander zorgt voor een risico op brandwonden.

Gewond raken door zware gereedschappen

Tijdens het werken op een dak worden verschillende soorten zware gereedschappen gebruikt. Boren en spijkerpistolen zijn enkele voorbeelden van gereedschappen waarmee makkelijk een ongeluk kan gebeuren. Deze kans wordt nog eens groter doordat de dakdekker meestal op een ondergrond staat te werken die onstabiel en niet vlak is. De vakman kan zomaar op een onoplettend moment gewond raken door het gebruik van zware gereedschappen. Het oplopen van een dergelijke verwonding komt ook weer met het gevaar om het evenwicht te verliezen en van het dak af te vallen.

Risico om achterop te raken met vakkennis

Een ander risico waarmee de dakdekker te maken heeft valt niet onder de categorie van lichamelijk letsel oplopen. We hebben het dan over het risico om achterop te raken met de vakkennis die een dakdekker nodig heeft om zijn of haar vak uit te oefenen. Net zoals bij zoveel beroepen moet een dakdekker continu bezig blijven om vakkennis up-to-date te houden. Zo worden bijvoorbeeld de laatste jaren steeds meer groene daken aangelegd. Als een dakdekker deze service niet kan leveren dan lopen zijn het risico achterop te raken bij de concurrentie.

Een andere verandering die er in de toekomst aan zit te komen en waar dakdekkers zich nu al op voor moeten bereiden is de komst van dakpannen die tegelijkertijd als zonnepanelen functioneren. Het bedrijf Tesla van meesterondernemer Elon Musk heeft dakbedekking ontwikkeld die het dakdekkersberoep in de toekomst zeker drastisch zal gaan veranderen.

Waarom kiest u voor ons?

Ervaren dakdekkers
Uitstekende service
Altijd snel ter plaatse bij lekkages
Klantvriendelijkheid

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button